Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@15:18:55 GMT

عید نوروز، عید آجیل، شکلات، تخم‌مرغ‌های رنگی و...

تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۲۷۹۲۹

عید نوروز، عید آجیل، شکلات، تخم‌مرغ‌های رنگی و...

ایسنا/زنجان نوروز نخستین روز سال خورشیدی ایرانی برابر با یک فروردین ماه سرسبز و زیبا است که در تقویم ایرانیان اولین روز شروع سال جدید و بهار سرسبز و پر از شکوفه‌های رنگارنگ است.

نوروز که یکی از کهن‌ترین جشن‌های ایرانی است و قدمتی طولانی دارد، شور و نشاط خاصی را برای مردم ایران به همراه دارد و به رسم هر ساله ایرانیان، سال جدید و عید نوروز را با دعای "یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ" در کنار سفره‌های هفت‌سین و عزیزان خویش آغاز می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عید نوروز، عید آجیل، شکلات، شیرینی، تخم‌مرغ‌های رنگی، سبزه و عیدی‌های رنگارنگ بزرگ‌ترها است که زیبایی تعطیلات نوروزی را برای کودکان چندین برابر می‌کند.

عید نوروز در تقویم از اولین روز سال جدید آغاز می‌شود، ولی تدارکات آن از اولین روزهای اسفندماه آغاز شده و می‌توان بوی عید و بهار را در بین شلوغی‌های بازار و خیابان‌ها و در بین سبزه‌ها و ماهی‌های قرمز که برای سفره‌ هفت‌سین خریداری می‌شود، استشمام کرد.

عید نوروز برای ایرانی‌ها یعنی، مهمانی، مسافرت، تفریح، گردش در طبیعت که در هوای بهاری عید و در کنار خانواده لذت‌بخش‌تر از هر زمانی است.

عید نوروز برای همه ما از کودکی با میهمانی و دورهمی‌های جذاب معنا یافته‌ است.

نوروز ایرانیان شور و نشاط خاصی را برای مردم همراه دارد، شور و نشاطی که از اول اسفندماه با شلوغی بازار و خیابان شروع می‌شود و تا ۱۳ فروردین‌ماه ادامه دارد.

عید نوروز همانند سایر جشن‌های ایرانیان در مناطق مختلف کشورمان، آئین‌هایی دارد و مردم هر منطقه در گذشته آئین‌هایی را به مناسبت عید نوروز و سال نو اجرا می‌کردند. مردم استان زنجان نیز برای عید نوروز آیین و سنت‌هایی داشتند که اجرا می‌کردند.

بخشی از مراسم‌ عید نوروز در استان زنجان جنبه نمایشی داشته و در آن یک نوع شخصیت خاص همراه با ساز، آواز می‌خواند و شعرهای مژده از آمدن بهار می‌داد که مردم نیز با او همراهی می‌کردند که نارنارک، سید سبزه‌پوش و ... از این نوع نمایش‌ها بودند.

در بخش دیگری از آیین‌های نوروز در استان زنجان، مردم همه ۱۳ روز عید را جشن می‌گرفتند. همچنین مردم زنجان علاوه بر شب چهارشنبه‌سوری در شب عید نیز در بالای پشت‌بام خانه آتش روشن کرده و از روی آن می‌پریدند و بعد به پهن کردن سفره و قرار دادن میوه ۷ مغز که هر کدام نمادی از رویش و برکت بودند، می‌پرداختند.

زنجانی‌ها در کنار میوه ۷ مغز، ۷ سین را نیز تشکیل می‌دادند که ممکن است این در گذشته ۶ شین یا ۷ چین بوده باشد. در سفره زنجانی‌ها، آب، آیینه و قرآن نیز قرار داشت تا زنجانی‌ها با پاکی، برکت و کلام خدا به استقبال سال نو روند.

از دیگر آیین‌های نوروزی زنجانی‌ها می‌توان به این اشاره کرد که بزرگان خانواده در شب عید در نصف یک کوزه شکسته، چوب خشک، مقداری نمک و لباس‌های کهنه قرار می‌دادند و و از پشت‌بام به پایین می‌انداختند تا هر چه خشکی و تلخی وجود داشت به بیرون بریزد.

اما نوروز ۱۴۰۱ سومین نوروزی است که با ویروس کرونا همراه شده و همه ما برای حفظ سلامتی خود و اطرافیان‌مان کمی شکل میهمانی‌ها و دورهمی‌های نوروز را تغییر داده‌ایم و کمی متفاوت‌تر از هر سال نوروزهای ۹۹ و ۱۴۰۰ را جشن گرفته و آن را به پایان رسانده‌ایم و نوروز ۱۴۰۱ را نیز جشن خواهیم‌ گرفت.

در نوروز ۱۴۰۱ نیز مردم ایران برای حفظ سلامتی خود و اطرافیان‌شان و کمک به کادر درمان همانند دو نوروز گذشته، پروتکل‌های بهداشتی را رعایت خواهند کرد تا با کاهش آمار ابتلایان به ویروس کرونا، شیرینی روزهای عید را چند برابر کنند؛ البته فراموش نکنیم که در این روزها واکسیناسیون تبدیل به یک کابوس بزرگ‌ برای ویروس کرونا شده و انجام کامل واکسیناسیون یک عیدی از طرف خودمان، برای سلامتی خودمان است.

منبع: آیین‌های زنجانی‌ها برگرفته از مصاحبه ایسنا با نویسنده کتاب "فرهنگ و هنر در دارالخمسه" است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری آیین های نوروزی زنجان نوروز 1401 عید نوروز زنجانی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۲۷۹۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روزی که شوروی پشت مزدوران را در ایران خالی کرد / پاسخ بختیار به ادعای رضا پهلوی / تصاویر رنگی آلمان‌ها از نبرد استالین گراد / گرامافونی که ایرانی‌ها ۱۲۰۰ سال پیش ساختند / آبادان در بیش از یک قرن پیش

بسته ویدیویی «تابناک» مجموعه‌ای از ویدیوها پیرامون رویدادهای سیاسی عمدتاً متکی بر گزارش‌ها و تحلیل‌ها و ویدیویی‌هایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست داده‌اید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر می‌توان فرا گرفت.

 

 

روزی که شوروی پشت مزدوران را در ایران خالی کرد

پس از جنگ جهانی دوم، اتحاد جماهیر شوروی قصد داشت، بخش‌هایی از ایران را از طریق گروه‌های وابسته‌اش تجربه و به خود الحاق کند. فرقه دموکرات آذربایجان | آذربایجان دموکرات فرقه‌سی، گروهی تجریه طلب بود که سه ماه پس از فرمان محرمانه دفتر سیاسی کمیته مرکزی اتحاد شوروی در ۱۲ شهریور ۱۳۲۴ - پایان جنگ جهانی دوم- در تبریز با انتشار بیانیه‌ای ۱۲ ماده‌ای به زبان‌های ترکی و فارسی به رهبری جعفر پیشه‌وری و همراهی چندین تن دیگر اعلام موجودیت کرد. این گروه به سرعت با تمرکز بر قوم گرایی و با حمایت شوروی شروع به شکل دادن ارتش محلی نمود، اما پس از سفر قوام به شوروی و وعده امتیاز نفت شمال به استالین، روس‌ها از آذربایجان خارج شدند و تشکیلات پیشروی را جمع کردند. جهانشاهلو افشار، معاون پیشه وری روایت می‌کند که او و پیشه وری را به کنسولگری روسیه احضار کردند و به آن‌ها اخطار دادند، باید از تبریز به باکو بروند و وقتی با عصبانیت و مقاومت جعفر پیشه وری مواجه شدند، سرهنگ شوروی در را باز می‌کند و به او می‌گوید: «سَنی گَتیرَن، سنَ دِییر گِت | کسی که تو را آورده، به تو می‌گوید برو». اکنون در تابناک، تصاویر استقرار و لشکرسازی پیشه وری در آذربایجان، سخنان معاون پیشه وری و تصاویر خروج نیرو‌های شوروی و وابستگان تجزیه طلب‌شان در ایران را پس از فرمان شوروی در تابناک می‌بینید.

 

 

تصاویر رنگی آلمان‌ها از نبرد استالین گراد

نبرد استالین گراد | Battle of Stalingrad یکی از طولانی‌ترین، مهلک‌ترین و سرنوشت سازترین نبرد‌های جبهه شرقی جنگ جهانی دوم بود. در این نبرد، نیرو‌های ورماخت و متحدانش که در جریان تهاجم آلمان به شوروی، به منظور سلطه بر شهر استالینگراد در کرانه رود ولگا، به آن یورش برده بودند، پس از چندین ماه درگیری خونین، با ضد حمله ارتش سرخ به محاصره درآمدند تا در نهایت سوم فوریه ۱۹۴۳ میلادی شکست خورده و فیلدمارشال فریدریش پائولوس، فرمانده ارتش ششم ورماخت به همراه ۲۵۰۰ افسر عالی‌رتبه از جمله ۲۵ ژنرال و بیش از صدهزار درجه دار و سرباز تسلیم ارتش سرخ شدند. از این نبرد با ۲.۲ میلیون سرباز در دوران درگیری و ۱.۲ تا ۲ میلیون کشته و زخمی به عنوان یکی از بزرگ‌ترین و خونبارترین درگیری‌های نظامی تاریخ و نقطه بازگشت جبهه شرقی یاد می‌شود. تصاویر رنگی آلمان‌ها از نبرد استالین گراد را می‌بینید.  

 

گرامافونی که ایرانی‌ها ۱۲۰۰ سال پیش ساختند

بنوموسی سه پسر موسی بن شاکر خراسانی به نام‌های محمد، احمد و حسن از دانشمندان ایرانی قرن نهم میلادی (قرن سوم هجری) و از پیشروان نهضت ترجمه بودند. آنها اختراعات زیادی در مهندسی مکانیک سیالات و اتوماسیون داشته‌اند که بعدها توسط دانشمندان اروپایی مورد اقتباس قرار گرفته است. یکی از اختراعات آنها گرامافونی بود که با قدرت آب کار می‌کرد. این گرامافون در اروپا بازسازی شده و براساس طرح‌هایی ساخته شده که مکانیزم فعالیتش را می‌بینید. 

 

 

آبادان در بیش از یک قرن پیش

آبادان یک قرن پیش درگیر توسعه متاثر از شکل گیری صنعت نفت ایران بود که تحت کنترل انگلیس قرار داشت. نخستین پالایشگاه خاورمیانه در ۱۲۹۱ در آبادان افتتاح شد که در پی آن بسیاری از نخستین‌ها در آبادان احداث شد. تصاویری که از آبادان در سال ۱۲۹۹ یعنی بیش از پیش ثبت شده توسط دفتر مولتی مدیای «تابناک» با هوش مصنوعی بازسازی و ارتقای کیفیت داده شده است. این تصاویر مردم را در حال فعالیت در صنعت نفت آبادان به همراه تصاویری از حرکت قطار و حرکت قایق‌ها در رود کارون ثبت کرده است که در «تابناک» می‌بینید.  

 

 

پاسخ بختیار به ادعای رضا پهلوی

برخی سلطنت طلب‌ها از جمله رضا پهلوی پسر محمدرضا پهلوی در سال‌های اخیر و به خصوص پس از تحریم‌های گسترده ایران در دو دهه اخیر که شرایط را برای مردم بسیار سخت کرد، از ژاپن و کره جنوبی شدن ایران، در صدور تداوم حکومت پهلوی سخن گفته‌اند. شاپور بختیار آخرین نخست وزیر پهلوی به این پرسش پاسخ داده بود. می‌بینید و می‌شنوید. 

دیگر خبرها

  • داوطلبان مورد حمایت جبهه ایستادگی ایران اسلامی در زنجان و خدابنده
  • کاندیداهای موردحمایت جبهه ایستادگی ایران اسلامی درزنجان و خدابنده
  • روزی که شوروی پشت مزدوران را در ایران خالی کرد / پاسخ بختیار به ادعای رضا پهلوی / تصاویر رنگی آلمان‌ها از نبرد استالین گراد / گرامافونی که ایرانی‌ها ۱۲۰۰ سال پیش ساختند / آبادان در بیش از یک قرن پیش
  • تم تولد پسرانه چیست؟
  • رکورد جدید ثبت شد | برقراری بیش از ۲۷۰۰۰ پرواز در ایام نوروز
  • (ویدئو) مسعود فروتن؛ اولین کار رنگیِ تلویزیون را من کارگردانی کردم
  • گره اندر گره
  • واکنش سپاهان به حواشی پیرمرد حاشیه‌ ساز؛ گویا رگ غیرت شما فقط در برخی موارد بیرون می‌زند!
  • ارائه خدمات جهادی موجب افزایش رضایتمندی مردم می‌شود
  • واکنش باشگاه سپاهان به حواشی مرد حاشیه‌ساز